Kyselina fulvónová (Fulvic acid)

Zobrazit obchod
Tato vědecká výzkumná práce je určena pouze na informační účely. Uvádzané výsledky se nemusí nevyhnutně projevit u všech jednotlivců. MINDERAMA poskytuje tyto informace jako službu. Tyto informace by se neměly chápat jako doporučení nebo schválení konkrétních produktů.

Kyselina fulvónová – přírodní bioaktivní látka s mnohostrannými účinky

Kyselina fulvónová je nízkomolekulová organická sloučenina vznikající při přirozeném rozkladu rostlin a mikroorganismů. Jde o biologicky aktivní složku huminových látek, která je známa svou schopností vázat minerály, zvyšovat jejich vstřebatelnost a podporovat detoxikaci organismu. V posledních letech si získává pozornost v oblasti výživových doplňků díky svým adaptogenním, antioxidačním a protizánětlivým vlastnostem.

 

asset_image

 

Lepší vstřebávání minerálů a stopových prvků

Kyselina fulvónová účinkuje jako tzv. chelátor – váže minerály jako zinek, hořčík, železo, selen či měď a pomáhá je přenášet přes buněčné membrány. Díky tomu se tyto látky lépe vstřebávají v trávicím traktu a jsou efektivnější využívány v buňkách.

 

asset_image

 

Detoxikace a ochrana před těžkými kovy

Jednou z nejvýznamnějších funkcí kyseliny fulvónové je její schopnost vázat toxické látky, jako jsou pesticidy, těžké kovy (olovo, kadmium, rtuť) a různé environmentální toxiny. Pomáhá je odvádět z těla, čímž snižuje oxidační stres a riziko chronických onemocnění spojených s jejich akumulací.

 

asset_image

 

Protizánětlivé a antioxidační účinky

Výzkumy ukazují, že kyselina fulvónová má silné antioxidační vlastnosti, pomáhá neutralizovat volné radikály a snižovat zánětlivé procesy v těle. Může tak podpořit imunitní systém a přispět k lepší regeneraci organismu, zvlášť při dlouhodobém stresu nebo fyzické zátěži.

 

asset_image

 

Podpora střevního mikrobiomu

Kyselina fulvónová může působit jako přírodní prebiotikum – podporuje růst prospívajících bakterií ve střevech a zlepšuje celkový stav trávicího traktu. Tím pozitivně ovlivňuje nejen trávení, ale i imunitu a duševní pohodu.

 

asset_image

 

Reference a vědecké zdroje:

  1. Ghosal, S. et al. (1991). The Fulvic Acid: A Humic SubstanceIndian Journal of Chemistry
    https://www.researchgate.net/publication/277698778

  2. Jooné, G.K. et al. (2003). Fulvic acid and humic acid stimulate the immune systemJournal of Ethnopharmacology
    https://doi.org/10.1016/S0378-8741(03)00196-6

  3. Winkler, J. & Ghosh, S. (2018). Therapeutic Potential of Fulvic Acid in Chronic Inflammatory Diseases and DiabetesJournal of Diabetes Research
    https://doi.org/10.1155/2018/5391014

  4. Szabo, J. et al. (2017). Fulvic and humic acids: new potential in pharmacologyMini-Reviews in Medicinal Chemistry
    https://doi.org/10.2174/1389557516666160919114737