EGCG (Epigalategatechin galát)

Zobrazit obchod
Tato vědecká výzkumná práce je určena pouze na informační účely. Uvádzané výsledky se nemusí nevyhnutně projevit u všech jednotlivců. MINDERAMA poskytuje tyto informace jako službu. Tyto informace by se neměly chápat jako doporučení nebo schvalování konkrétních produktů.

EGCG (epigalategatechin galát) je jedním z nejúčinějších polyfenolů nacházejících se v zeleném čaji. Patří do skupiny katechinů a je považován za nejsilnější antioxidant mezi nimi. EGCG se intenzivně zkoumá pro jeho potenciální zdravotní benefity, zejména pro podporu kardiovaskulárního zdraví, metabolismu a protizánětlivé vlastnosti.

 

Antioxidační vlastnosti

 

EGCG je známý svými silnými antioxidačními účinky, které pomáhají neutralizovat volné radikály a chránit buňky před oxidačním stresem. Oxidační stres je jednou z hlavních příčin stárnutí a rozvoje chronických onemocnění. Studie publikovaná v "Journal of Nutritional Biochemistry" ukázala, že EGCG může chránit DNA před poškozením způsobeným volnými radikály, čím přispívá k snížení rizika rakoviny a srdečních onemocnění (1).

 

asset_image

 

Podpora kardiovaskulárního zdraví

 

Výzkumy naznačují, že EGCG může podporovat zdraví srdce a cév tím, že pomáhá snižovat hladiny LDL ("zlého") cholesterolu a zlepšuje funkci endotelu (výstelky cév). V klinické studii uveřejněné v "American Journal of Clinical Nutrition" bylo prokázáno, že pravidelná konzumace EGCG snižuje riziko vzniku aterosklerózy, což je hlavní faktor přispívající k vzniku srdečních onemocnění (2).

 

asset_image

Podpora metabolismu a spalování tuků

 

EGCG může sehrávat klíčovou úlohu při podpoře metabolismu a zvyšování spalování tuků. Tento katechin stimuluje termogenezi – proces, při kterém tělo spaluje kalorie na vytváření tepla. Výzkum uveřejněný v "International Journal of Obesity" ukázal, že suplementace EGCG může zvýšit oxidaci tuků během cvičení, což vede k zvýšené spotřebě energie a podpoře hubnutí (3).

 

asset_image

 

Protizánětlivé vlastnosti

 

EGCG je též zkoumán pro své protizánětlivé vlastnosti, které mohou být prospěšné při zvládání chronických zánětlivých stavů, jako jsou artritida a zánětlivá onemocnění střev. Studie publikovaná v "Biochemical Pharmacology" zjistila, že EGCG inhibuje aktivaci NF-kB, proteinu, který hraje klíčovou úlohu při regulaci zánětlivých procesů (4).

 

asset_image

 

Reference

  1. Ochranné účinky epigallocatechin gallate na poškození DNA v lidských lymfocytech. Journal of Nutritional Biochemistry, 2001.
  2. Účinek katechinů ze zeleného čaje na endoteliální funkci a oxidaci tuků u lidí. American Journal of Clinical Nutrition, 2006.
  3. Katechiny ze zeleného čaje a oxidace tuků během cvičení. International Journal of Obesity, 2005.
  4. EGCG inhibuje aktivaci NF-kB v lidských buňkách. Biochemical Pharmacology, 2002.