Extrakt z borůvek kanadských

Zobrazit obchod
Tato vědecká výzkumná práce je určena pouze na informační účely. Uvádzané výsledky se nemusí nevyhnutně projevit u všech jednotlivců. MINDERAMA poskytuje tyto informace jako službu. Tyto informace by se neměly chápat jako doporučení nebo schvalování konkrétních produktů.

Borůvka chocholatá (Vaccinium corymbosum), běžně známá jako americká borůvka, je ovoce bohaté na antioxidanty a živiny, které mají významné zdravotní přínosy. Extrakt z plodů borůvky chocholaté je vysoce koncentrovaný zdroj těchto prospěšných látek, zejména anthokyanů, které jsou známy svými silnými antioxidačními a protizánětlivými účinky. Níže jsou uvedeny některé z hlavních zdravotních přínosů tohoto extraktu, podporované vědeckými studiemi.

 

Podpora antioxidační ochrany

 


Borůvky jsou jedním z nejbohatších zdrojů anthokyanů, přírodních antioxidantů, které pomáhají chránit buňky před oxidačním stresem a poškozením způsobeným volnými radikály. Studie ukazují, že extrakt z borůvky chocholaté může výrazně zvýšit hladiny antioxidantů v těle, čímž snižuje riziko chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby a rakovina (1).

 

 

Zlepšení funkce mozku a kognitivních schopností

 


Extrakt z plodů borůvky chocholaté má pozitivní účinky na funkci mozku a kognitivní schopnosti. Výzkum ukazuje, že pravidelná konzumace borůvkového extraktu může zlepšit paměť, koncentraci a celkové kognitivní funkce, zejména u starších dospělých. Tyto účinky jsou připisovány schopnosti anthokyanů zlepšovat průtok krve do mozku a chránit nervové buňky před poškozením (2).

 

 

Podpora kardiovaskulárního zdraví

 


Borůvkový extrakt má také pozitivní vliv na zdraví srdce a cév. Pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu, zvyšovat HDL cholesterol a zlepšovat celkovou cirkulaci. Výzkum ukazuje, že pravidelná konzumace extraktu z borůvky chocholaté může snižovat riziko vzniku srdečních chorob a mrtvice (3).

 

 

Podpora zdraví očí

 


Vzhledem k vysokému obsahu anthokyanů může extrakt z plodů borůvky chocholaté přispět k ochraně zdraví očí. Anthokyany pomáhají zlepšovat noční vidění, snižovat riziko vzniku makulární degenerace a chránit sítnici před poškozením způsobeným UV zářením a volnými radikály. Studie prokázaly, že pravidelná konzumace borůvkového extraktu může zlepšit zrak a předcházet degenerativním onemocněním očí (4).

 

asset_image

 

Protizánětlivé účinky

 


Extrakt z borůvky chocholaté má významné protizánětlivé vlastnosti, které mohou pomoci snižovat zánět v těle. To je obzvlášť důležité při prevenci a léčbě chronických zánětlivých onemocnění, jako jsou artritida, diabetes a srdeční choroby. Výzkum ukazuje, že anthokyany v borůvkách mohou inhibovat zánětlivé reakce v těle a přispívat k celkovému zdraví (5).

 

asset_image

Reference


Antioxidant Activity of Blueberry Extracts: A Comparative Study. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2005.
Cognitive Benefits of Blueberry Supplementation in Older Adults. Journal of Nutrition, 2010.
The Cardiovascular Effects of Blueberry Anthocyanins. American Journal of Clinical Nutrition, 2011.
Blueberry Anthocyanins and Eye Health: Protective Effects on the Retina. Molecular Nutrition & Food Research, 2014.
Anti-inflammatory Properties of Blueberry Extracts. Journal of Medicinal Food, 2012.